1 de set. 2013

Fossar de les Moreres

Fossar de les Moreres - 1900 -Font
http://totbarcelona.blogspot.com.es/2012/08/una-
comparativa-de-112-anos.html
Al barri de la Ribera, concretament al carrer de Santa Maria (al costat de la porta est de l'església de Santa Maria del Mar) es troba un antic cementiri transformat en plaça que homenatja els catalans caiguts durant el setge de Barcelona de 1714. El motiu és que, durant aquest setge, molts dels defensors caiguts foren enterrats, precisament, en aquest lloc. Més de 40.000 barcelonins hi perderen la vida durant aquest setge i, especialment, durant l'atac final. 


Fossar de les Moreres

L'església de Santa Maria del Mar tenia dos cementiris, el major just al davant, a la plaça de Santa Maria i el menor, que hi era al tombar l'església cap a la dreta i que era conegut pel nom de cementiri de les moreres. Se suposa que perquè hi havia vàries moreres pels voltants. 

Al segle XIX, concretament l'any 1821 (durant el regnat de Ferran VII d'Espanya), el cementiri de les Moreres i la plaça, varen ser pavimentats obeint el seguit de reials documents que el rei Carles III d'Espanya havia dictat gairebé 100 anys enrere, ordenant la urbanització dels cementiris parroquials i la construcció de necròpolis extramurs, per raons sanitàries. 
Carrer Santa Maria/Fossar de les Moreres - 1928
Font: http://amf2010blog.blogspot.com.es/2011/12/
gaudi-yaquilino-amezua-maestro.html

Avui, aquesta plaça és un lloc on, cada 11 de setembre, es commemora la Diada Nacional de Catalunya i es ret homenatge als defensors de la ciutat. 

En una placa de marbre, al fons de la plaça, posada el 1915 pel Casal nacionalista martinenc i Joventut Nacionalista "Nets dels almogàvers", hi ha escrit un text extret d'un poema original de Frederic Soler "Pitarra", en commemoració a la heroica resistència barcelonina: 
Fossar de les Moreres en l'actualitat




Als màrtirs de 1714:
"Al fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes, serà l'urna de l'honor"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada